onsdag 27. juni 2012

Hashimotos tyreoiditt - antiTPO

Her er litt informasjon om den typen Hashimotos jeg har, for kilder: se nederst i innlegget.


Kronisk tyreoiditt (Hashimotos sykdom) er den vanligste årsaken til betennelse i skjoldbruskkjertelen og hypotyreose både hos voksne og barn. Tilstanden oppfattes som en immunologisk sykdom, og man kan i varierende grad påvise antistoffer mot thyreoideas peroksidase (anti-TPO), tyreoglobulin (anti-TG) og mer sjeldent TRAS, som i høye konsentrasjoner kan opptre som reseptorblokkerende antistoffer (se THYREOIDEAANTISTOFF).
Disposisjonen for kronisk tyreoiditt synes å være arvelig, men man kjenner lite til både arvegangen og hvilke faktorer som utløser sykdom hos det enkelte individ.
Hashimotos sykdom kan være knyttet til andre immunologiske sykdommer som pernisiøs anemi, Addisons sykdom, idiopatisk hypoparatyreoidisme, myastenia gravis og vitiligo. Autoimmunt polyendokrinopati-candidasis-ektodermal dysplasi (APECED, Schmidts syndrom) er en sjelden arvelig variant hvor Hashimotos sykdom kan forekomme sammen med diabetes mellitus,ADDISONS SYKDOM, ovariesvikt, HYPOPARATYREOIDISME og en kronisk generalisert soppinfeksjon (Candidainfeksjon) i ulike kombinasjoner.
Noen ganger kan sykdommen føre til mer uttalt destruksjon av skjoldbruskkjertelen og gi opphav til såkalt atrofisk tyreoiditt hvor man ikke kan påvise struma hos pasienten. Biopsi fra skjoldbruskkjertelen kan i enkelte tilfeller være påkrevd for å sikre diagnosen.
Utvikling til hypotyreose er avhengig av graden av betennelse og destruksjon av normalt thyreoideavev i skoldbruskkjertelen. Siden forekomsten av thyreoideaantistoffer og tegn til Hashimotos sykdom synes å være meget høy i befolkningen, er det bare en mindre andel av dem med kronisk tyreoiditt som utvikler lavt stoffskifte (hypotyreose).
Sjelden kan en kronisk tyreoiditt ha slik intensitet at det utløses en initial hypertyreose på grunn av stor frigjøring av thyreoideahormoner fra skjoldbruskkjertelen.

BEHANDLING

Dessverre finnes det liten mulighet til å påvirke selve betennelsesreaksjonen i skjoldbruskkjertelen. Behandlingsindikasjonene vil derfor være som for hypotyreose (substitusjonsbehandling med tyroksin). Hos pasienter med normal thyreoideafunksjon, men med store strumaer, kan det likevel være aktuelt å gi tyroksin for å prøve å oppnå en reduksjon i strumaets størrelse.
tyreoiditt (Store medisinske leksikon). () I Store norske leksikon. Hentet fra: http://snl.no/tyreoiditt


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar